Támogatóink:

Magyar Pálinka Háza

www.menforcare.hu
Egészségünk megőrzéséről a Százhalom Egészségügyi Központ gondoskodik.

fogtunderek.hu

www.termesz.hu

www.folitext.hu

www.utlenyomat.hu




Társoldalak:

3runners (48)



Happy Bamako Team


Batta 3 Runners NAPTÁR

Január
    2     3      4      5     6      
  7     8      9    10    11   
12    13    14    15    16   
17    18    19    20    21   
22    23    24    25    26   
27    28    29    30    31   
* Az adott napra kattintva az aznapi beszámoló olvasható.

Kapcsolattartó:
Sárosi István
E-mail: info@sipisti.hu
Tel: (30) 949 - 5858



"Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: "oké, ez a határ". Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni."
Ayrton, Senna

Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll. Kérjük türelmét.

Az oldalt szerkeszti:
Bábikné Gyovai Anita
alias "Flóra"
gyovai.anita@digikabel.hu
Tel: (70) 373-6644

"Adomány Afrikának"
Budapest-Bamako Rally 2012 – Humanitárius program

Az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) csapata és Budapest-Bamako Rally szervezői 2008 óta működnek együtt. Egyesületünk 2012-ben immár ötödik alkalommal indul a futamon, amely során a mezőny résztvevői áthaladnak Marokkón, Mauritánián, Szenegálon keresztül, a befutó ezúttal Bissau-Guineában lesz. Az eddigi útjaink során a legfőbb célunk az volt, hogy részvételünkkel felhívjuk a figyelmet az Afrikát érintő problémákra és ne térjünk haza anélkül, hogy az út folyamán valakinek ne segítettünk volna.
2008-ban, amikor az AHU csapata első ízben indult el Mali fővárosába, Teréz anya-díjat kaptunk a Mauritániában, El-Gheddiyában kivitelezett kútfúrási projektünkért. A falu számára ez hatalmas segítség, hiszen kút hiányában több tíz kilométeres távot kellett gyalogolni az ivóvízért. A kút vizet, ezáltal életet biztosít a helyieknek.
2009-ben két mentőautóval indultunk útnak Budapestről, hogy az egyiket Mauritániában, a másikat pedig Maliban adományozzuk oda egy kórháznak, illetve egy faluközösség egészségügyi központjának. Információink szerint mindkét jármű jó kezekbe került és rengeteg rászoruló juthatott gyors egészségügyi ellátáshoz segítségünknek köszönhetően.
2010-ben az AHU a Budapest-Bamako hivatalos humanitárius partnere lett, megszervezte a futam karitatív programját és részt vállalt az adománygyűjtésben is. A 20 tonnás – iskoláknak, kórházaknak és szociális intézményeknek szánt adománnyal teli – kamion a terrorfenyegetettség ellenére a teljes útvonalon végigment és szétosztotta a mintegy 1 000 doboznyi felszerelést.
A tavalyi évhez hasonlóan 2012-ben az AHU továbbra is a futam humanitárius szakmai partnereként gyűjti, koordinálja és osztja majd szét a felajánlott adományokat. Továbbra is három fő célterület – oktatási, szociális és egészségügyi – intézményeinek ajánljuk fel a beérkezett adományokat a négy, a futam helyszínéül szolgáló afrikai országban.
Karitatív programjaink irányvonalát azok az ENSZ által 2000-ben elfogadott célkitűzések jelentik, amik Millenniumi Fejlesztési Célokként kerültek be a köztudatba. A Millenniumi Nyilatkozatot aláíró 189 ország – közöttük Magyarország – vállalta, hogy lehetőségeikhez mérten 2015-ig közreműködnek többek között abban, hogy közös erővel véget vessenek a súlyos szegénységnek és éhínségnek, mindenki számára biztosítsák az alapfokú oktatást, csökkentsék a gyermekhalandóságot és közösen küzdjenek a HIV/AIDS, a malária és más betegségek ellen.

Ezeknek a célkitűzéseknek alapján a 2012-es Budapest-Bamako Rally karitatív programjának három célcsoportja van:

EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEK
Afrikában az emberek egészségügyi ellátása rendkívül bizonytalan. Kevés a szakképzett orvos és ápoló, elavultak a rendelkezésre álló műszerek, a kórházak pedig a túlterheltség miatt sok esetben csak a legsürgősebb eseteket fogadják. Ezek a problémák különösen meghatározóak az olyan rendkívül szegény országok esetében, mint Mauritánia vagy Szenegál. Szenegálban egy orvos 20 000 ember ellátásért felelős. Mauritániában ennél jobbnak tűnik a helyzet, hiszen egy orvosra „csak” 7000 beteg jut, viszont ez még mindig 22-szerese a magyarországi adatnak.
Ezek ismeretében nem meglepő, hogy ezekben az országokban az átlagéletkor mindössze 50 és 60 év között alakul. Ennél talán még beszédesebb adat, hogy Mauritániában minden 1000 újszülött közül 60 halva születik, míg Bissau-Guineában minden tizedik!
Nyilvánvaló, hogy a helyzet azonnali beavatkozást tesz szükségessé az említett országokban és ezeknek a lépéseknek a megtételében a nemzetközi közösségnek is részt kell vállalnia. Az ENSZ Millenniumi Nyilatkozata éppen ezt a feladatot fogalmazta meg.
Természetesen a világ országai mellett nagy szerep jut a fejlesztési segélyekkel foglalkozó nem állami szereplőknek és az egyéni adományozóknak is. A 2012-es Budapest-Bamako rally alkalmával ismét lehetőség adódik, hogy a résztvevők szervezetten és közvetlenül a megfelelő helyekre, a leginkább rászoruló egészségügyi intézményekhez juttathassák el felajánlásaikat.

OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK
Az egészségügyi rendszer problémái mellett nem szabad megfeledkezni az afrikai országok oktatási rendszereit érintő kihívásokról sem. Az anyagi és humán erőforrások hiánya ezen a területen komoly nehézségeket okoz. Kevés a szakképzett oktató és a tanításra alkalmas hely. Az iskolának használt, mindenféle komfortot nélkülöző épületek sok esetben egyáltalán nem alkalmasak sem a tanításra, sem a tanulásra. Nincsenek padok, székek, táblák, de sok esetben áram és ivóvíz sem áll rendelkezésre. A diákok pedig csak nagy nehézségek árán juthatnak tanszerekhez. Egy füzet vagy egy toll igazi kincsnek számít ezeken a helyeken.
A helyzet súlyosság talán az olvasni tudók rendkívül kicsi aránya tükrözi a legjobban. Mauritániában, Szenegálban és Bissau-Guineában is a népesség 51%-a tud olvasni. De ez egyáltalán nem meglepő, ha belegondolunk abba, hogy ezekben az országokban a diákok mindössze 7-8 évet járnak iskolába, fele annyit, mint magyar társaik.
Az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Célok második pontjának célja, hogy 2015-re a világon minden iskoláskorú gyermekre ingyenesen jusson alapfokú oktatáshoz! Az aláíró országok támogatásainak köszönhetően a helyzet némileg ugyan javult az ezredforduló óta, de segítségre még mindig nagy szükség van. Afrikai diákok százainak könnyítené meg a tanulmányait, ha iskolai felszerelésekhez jutnának.

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK
A 2012-es Budapest-Bamako rally humanitárius programjának harmadik kiemelt területe a szociális intézmények támogatása. Ezen belül is érdemes kiemelni az ápolást, gondozást nyújtó és a rehabilitációs intézményeket. A térségben jelentős azoknak a gyermekeknek és fiataloknak a száma, akik köszönhetően a közelmúltban lezajlott fegyveres konfliktusoknak köszönhetően elvesztették a családjukat vagy erőszaknak estek áldozatul. Ők árvaházakban vagy más gondozást nyújtó intézményekben kaphatnak, de leginkább csak kaphatnának segítségek. Sajnos ezekből az intézményekből nagyon kevés van és azok is nagyon rosszul felszereltek. Nekik van talán a legnagyobb szükségük a támogatók segítségérére.

AMIRE IGAZÁN SZÜKSÉG VAN...
ÉTEL: krumplipüré; búzaliszt; kristálycukor
RUHA ÉS FELSZERELÉS: ruhák (fiú/lány 3-17 éves); sportcipő (fiú/lány - 5-17 éves); ágymatrac; lepedő (gyerek és felnőtt méret), mosható pelenka (0-2 éves); bébihordozó (kenguru), műanyag kiskád, műanyag és üveg cumisüveg, előke, babamérleg, WC-papír, törölköző, vasaló, vasalódeszka, maláriaháló, iskolatáska, iskolai felszerelés (füzet, íróeszközök), higiéniai felszerelés (fogkrém, fogkefe, körömcsipesz)

AMIT NYUGODT SZÍVVEL HOZHATSZ...

Ételt: konzerv, keksz, tartós és nem folyékony élelmiszer

Ruhát: póló, pulóver, nadrág, szoknya, kendő, baseballsapka - tisztítva, lehetőség szerint korcsoport szerint zacskózva, csomagolva

Cipőt: műanyag papucs, szandál, zárt cipő

Varrógépet

Szemüveget: még használható állapotban lévő, mindenféle dioptriájút

Elemlámpát

Hordozható rádiót

Iskolai felszerelést: iskolatáska, füzet, toll, ceruza, ceruzahegyező, zsírkréta, színes ceruza, filctoll, papír, olló, cellux

Műanyag edényeket: tányér, pohár, tál, evőeszköz

Használt, kártyafüggetlen mobiltelefont

FIGYELJ RÁ!
Ha gyógyszert hozol, írd rá angolul vagy franciául, mire használ és, hogy mi az ajánlott napi dózis! Gyógyszeradománynál ne hozz 1 évnél rövidebb lejárati idővel rendelkező gyógyszert, mert az egészségügyi szabályzatok szigorúak lehetnek.

JÓ, HOGY GONDOLSZ RÁ, DE INKÁBB HAGYD KI A CSOMAGBÓL:
Ételt, amely magyaros, csípős ízesítésű, mert lehet, hogy a tuaregek ízlésvilágával nem egyeztethető össze, plüssállatot nagy mennyiségben, amely ugyan cuki és a gyerekeknek valóban játékot jelent, de elképzelhető, hogy ennél hasznosabb dolgot is tudnál adományozni. Bélelt, meleg ruhákat, amelyeknek nem biztos, hogy használt veszik az afrikai hőségben. Szakadt, már nem használható ruhákat. Ha már az anyósodnak se szánnád, inkább ne hozd magaddal...

FONTOS!
Gondoljatok rá, hogy a rally végeztével, a járművek kipakolása után, illetve a szállodai szobában is rengeteg hasznos dolog maradhat, amire a célintézményeknek szüksége lehet! Ne hagyd ott a feleslegessé vált tisztálkodó-szereket, ruhaneműket, használati tárgyakat a szállodában, hanem gyűjts össze és add le az AHU-s gyűjtőpontoknál! Mi még Bissau elhagyása előtt is eljuttatjuk azokat a rászoruló intézményeknek!
Ha eladod a járműved, a feleslegessé vált kocsiban maradt használati dolgokat, gumipókot, konyhaberendezést, tányérokat, pokrócokat, evőeszközt se hagyjátok ott a vevőnek (kivéve, ha azokat is megvette), hozzátok el inkább a gyűjtőpontokra és mi megtaláljuk, hol van a legnagyobb szükség rájuk! Ne feledjétek, a műanyag kanna és pillepalack szinte kincs vízhordáshoz, tároláshoz!

KONTAKTSZEMÉLY:
Kiss Virág mobil: +36.20.262.42.44; e-mail: kissvirag@ahu.huEzt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Kérünk, hogy a kisebb méretű adományaitokat (100 kg súly alatt) egyeztetés után az Egyesület irodájába hozzátok minden hétköznap 9-17h-ig:
Afrika Centrum - Afrikai-Magyar Egyesület
1132 Budapest, Visegrádi u. 9. Tel: +36.1.288.00.80
A nagyobb adományokat szintén telefonos egyeztetést követően a XV. kerületben található Bamako logisztikai központba várjuk.

Fontos!!! A dobozokat NE lezárva hozzátok be! Mi átnézzük és készítünk róla rakományjegyzéket is. Természetesen arra is van mód, hogy nem kértek dobozt, hanem behozzátok az adományt, és együtt pakoljuk be és zárjuk le.
A folyamatosan frissülő információkért kérünk, iratkozz fel a www.ahu.hu oldalon az AHU hírlevelére!

Együtt tudunk nagyot tenni!

Gyakori kérdések

Mi az a Humanitárius Program?
Az Afrikai-Magyar Egyesület által kijelölt három olyan célterület, amelyeknek igazán szüksége van a segélyre és fejlesztésre: a rally útvonalán szereplő országok (Marokkó, Mauritánia, Szenegál és Bissau-Guinea) iskoláiban, kórházaiban és egészségügyi intézményeiben kerülnek szétosztásra az összegyűjtött adományok.

Miért fontos?
A Budapest-Bamako Iroda szakmai partnereként azt vállaltuk, hogy felmérjük az általunk arra érdemesnek ítélt intézmények valódi igényeit, szükségleteit. Ez alapján állítjuk össze azt a listát, amelyet a futamon indulóknak adományozásra javaslunk, ami azért fontos, hogy valódi segítséget tudjunk nyújtani.

Mit érdemes adományként vinni?
Általánosságban elmondható, hogy iskolai felszereléseket, ruhákat (lehetőség szerint korosztályonként, tisztítva becsomagolva), orvosi eszközöket, gyógyszereket, száraz élelmiszert, játékot. A bővebb lista fent olvasható.

Mit ne?
Plüssmaci; fél pár zokni; kinyúlt, kifakult, kötött ruhák; szakadt cipő; kifogyott toll; lejárt szavatosságú konzerv, szaloncukor; használhatatlan, törött eszközök stb. Fontosnak tartjuk, hogy hasznosan segítsünk, ne szedjünk össze mindenfélét otthonról, mondván, Afrikában jó lesz majd... ez nem adományozás.

Az AHU tud-e adóigazolást adni?
Igen, mint közhasznú egyesület, az AHU bocsáthat ki adománylevelet, támogatás mértéke ráfordításként az adóalapot csökkenti, tartós támogatás esetén további 20% adólapcsökkentő tételnek számít.

Beengedik a túra útvonalán található országokba a gyógyszert is?
Igen, de a félreértések elkerülése érdekében ne legyen fél éven belüli a lejárati határideje. Minden dobozra rá kell írni, mit tartalmaz.

Meddig érdemes gyűjteni az adományokat?
A rajt pillanatáig...

Hová vihetem az adományt?
A kisebb – 100 kg alatti – adományokat előzetes egyeztetés után (+36.20.262.42.44 és +36.1.288.00.80 az AHU irodájába 1132 Budapest, Visegrádi u. 9. a nagyobb méretűeket pedig – szintén telefonos egyeztetést követően – a XV. kerületi Európa Centerben található Bamako logisztikai központba várjuk.

Hol lehet a dobozokat átvenni?
Megbeszélés tárgyát képezi: előzetes telefonos egyeztetés után a dobozok átvehetőek az AHU-irodában vagy megbeszélés szerint a város egy pontján. Fontos!!! A dobozokat NE lezárva hozzátok be! Mi átnézzük és készítünk róla rakományjegyzéket is. Természetesen arra is van mód, hogy nem kértek dobozt, hanem behozzátok az adományt, és együtt pakoljuk be és zárjuk le.

Mekkora egy doboz?
40x40x40 cm-es, érdemes így számolni.

A saját kocsimban is vihetek adományt?
Természetesen mindenki vihet magával is - lehetőség szerint - jól átgondolt ajándékot. Arra kérünk mindenkit, hogy ha egyéni adományozásban gondolkodik (tehát nem csak a hivatalos adományozási pontokon) azt ne autóból kidobálva; nem összecsomagolva, darabonként tegye, hanem átnyújtva.

Mi lesz a kamionban elhelyezett adományommal, ha esetleg a kocsim lerobban, és nem érek oda időben az átadásra?
Az adományod mindenképpen célba ér, efelől nyugodt lehetsz! Az idő szűke miatt azonban az adományozással várni nem tudunk, tartanunk kell nekünk is a menetrendet.

Mit tegyek, ha itt nem szerepel a kérdésem?
Hívd bátran a +36.20.262.42.44-es számot vagy írj a kissvirag@ahu.hu emailcímre!


© 2010. BATTA - 3 RUNNERS, Százhalombatta - Minden jog fenntartva

Kapcsolat: info@sipisti.hu